Chyba pri komunikacii OPC UA

Toto je hlavní technické fórum pro diskusi o problémech při vytváření PROMOTIC aplikací a jejich řešení.

Chyba pri komunikacii OPC UA

Postby Peter_1234 » Wed 29. May 2024 10:31:39

Ahoj. Pouzivam OPC UA komunikaciu. Prve co ma zarazilo bolo to, ze nevznikol alarm, ked odpojim eth. kabel od PC. Jasnee. Nasiel som prikaz co to poriesil. Viem urcit, kedy je a nieje komunikacia. Potrebujem poradit s tym, ze v tagoch ostavaju posledne hodnoty. Co je dost zle... Standardne scada a dcs systemy to riesia preskrtnutim hodnot, alebo zasivenim, alebo zabodkovanim....
Moja otazka znie. Ako sa to da dosiahnut.... A ak sa to neda dosiahnut, tak aku hodnotu mam vlozit do tagov.... Podla mna ich znulovat nieje velmi dobre, lebo dane tagy mozu nadobudat hodnotu 0... (Skusal som aj hodnotu null, ale ak som ju zapisal pri chybe do tagu, tak sa hodnota nezmenila.)
Peter_1234

Re: Chyba pri komunikacii OPC UA

Postby Petr Návrat » Tue 11. Jun 2024 6:52:58

Dobrý den
Když se přeruší komunikace tak se hodnota nezmění (?? na co by se měla změnit ??)
ale v komunikovaných proměnných se nastaví vlastnost Quality
- viz https://www.promotic.eu/cz/pmdoc/Objects/Others/PmVar/PropMeth/Quality.htm

V grafických objektech pak lze vytvořit datovou vazbu na tuto vlastnost a ovlivňovat tak např. barvu pozadí.

Petr Návrat
navrat@microsys.cz
Petr Návrat
Administrátor

Postby Peter_1234 » Tue 11. Jun 2024 9:44:39

Hodnota na grafike je nejaka velicina, co sa meni s casom (na tom sa zhodneme - dufam). Dajme tomu, ze je to teplota izby zaokruhlena na celu hodnotu (viem, ze je to nepresne, ale na moj priklad postacujuce). A teraz vypadne komunikacia a clovek si mysli, ze ta hodnota je ok. V izbe zacne klesat teplota... (dovod je jedno). Vzhladom nato, ze komunikacia nefunguje, tak nepride ani alarm a clovek si stale mysli, ze hodnoty su OK. Pozera do grafiky, kde sa mu zobrazuju stale posledne natahane hodnoty. A stale berie, ze je vsetko OK. Tym sa dostavame k tomu, aby som ho upozornil niecim, ze tie cisla su zle...
Podfarbenie je super napad, ale ja podfarbujem analogove hodnoty alarmovym stavom. Cize zltou najrv warningy a potom alarmy cervenou... Asi to zmiesam s tou hodnotou co ste napisali... Musim o tom chvilku porozmyslat, ze ako....
Peter_1234

Postby Petr Návrat » Tue 11. Jun 2024 9:55:29

V proměnné je uložena hodnota Quality.
S tím pak můžete dělat co chcete.
Např. to použít v obraze (pomocí datové vazby) a změnit grafiku jak chcete
Nebo to použít v aplikaci mimo obraz a vyvolat alarm.

Petr Návrat
Petr Návrat
Administrátor

Postby Peter_1234 » Tue 11. Jun 2024 11:45:36

Mam to poriesene. Zafarbil som hodnoty fialovo a nakreslil som na nich cervene preciarknutie. Cize ak vznikne chyba pri komunikacii, tak zafarbi analog na fialovo a preskrtne ho. Dakujem. Poriesene.
Peter_1234

Return to Nevím jak...